Az elmúlt tíz évben csökkent a munkanélküliek száma a megyeszékhelyen

Megosztás

Több mint 57 százalékkal csökkent a regisztrált álláskeresők száma Miskolcon az elmúlt 10 év során – mutat rá a MiskolcAllas.hu, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatbázisa alapján készült elemzésében.

A portál kifejti, hogy az összességében csökkenő tendencia csupán 2018 és 2020 között tört meg, amely két év során 20,6 százalékkal emelkedett a Miskolci Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál nyilvántartott álláskeresők száma. Ezen belül is a koronavírus-járvány kirobbanásával – és ebből fakadóan különböző lezárásokkal – tarkított 2020-as évben volt a növekedés számottevőbb, mikor is 17,8 százalékkal lett több regisztrált álláskereső Miskolcon 2019-hez képest.

Az összesített adatokon kívül érdekességeket rejt a regisztrált álláskeresők nemek, korosztály és iskolázottság szerinti megoszlása is, amit ugyancsak a MiskolcAllas.hu foglalt táblázatba az NFSZ havonta frissülő regiszterére támaszkodva:

A Miskolci Járási Hivatalnál regisztrált álláskeresők száma évenkénti átlagban (2012-2022)

A táblázatból látszik, hogy a nemek tekintetében 2015-ig jellemzően a férfiak voltak többségben a miskolci regisztrált álláskeresők körében, majd azt követően (2020 kivételével) inkább a nők. A különbségek azonban általánosságban nem voltak túlzottan nagy volumenűek, mindössze néhány százalékosak. Markánsabb eltérések mutatkoznak viszont a korosztályok szerinti összevetésben, ami alapján megállapítható, hogy több egymást követő évben is a 25-54 éves korosztályból került ki a regisztrált álláskeresők kétharmada Miskolcon. Számuk ugyanakkor jelentős mértékben csökkent az elmúlt 10 év során, ellenben az 55 év és feletti korosztályéval, akik 2022-ben is a 2012-eshez hasonló mennyiségben voltak jelen a regisztrált álláskeresők között.

Éles különbségek mutatkoznak az iskolázottság szerinti összehasonlításban is, amely adatok a magasabb képzettség birtokában lévők könnyebb munkaerőpiaci boldogulását sejtetik. Legnehezebb helyzetben egyértelműen a csupán általános iskolát végzettek voltak, akik minden évben a regisztrált álláskeresők 37-41 százalékát tették ki. Ezt követően az arányok fokozatosan csökkentek, egészen a főiskolát, egyetemet végzettekig, akik csupán az 5-7 százalékát adták a Miskolcon regisztrált álláskeresőknek az elmúlt 10 év során.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek